a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η αποδοτικότητα των μικρών τεχνητών


Μέσα από μια μεγάλη γκάμα τεχνητών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, λίγοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία στα μικρά σε μέγεθος τεχνητά.
Κατά την γνώμη μου αυτό είναι λάθος αφού στο Spinning δεν υπάρχουν κανόνες ούτε "μαγικά" τεχνητά και θα πρέπει να έχουμε ποικιλία τεχνητών στην κασετίνα μας προκειμένου να καταφέρουμε να δελεάσουμε κάποιο ψάρι.


Λαυράκι σε τεχνητό 11 cm

Φυσικά τα πιο μεγάλα σε μέγεθος τεχνητά είναι και αυτά που έχουν την μερίδα του λέοντος σε κάθε εξόρμηση μας με όλα αυτά τα φανταχτερά χρώματα και αντανακλάσεις, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που τα ψάρια από κάτω έχουν δει εκατοντάδες τέτοιου τύπου τεχνητά και τα έχουν μάθει? Εκεί την λύση ίσως την δώσουν τα μικρότερα σε μέγεθος τεχνητά τα οποία θα κάμψουν την καχυποψία των ήδη πονηρεμένων ψαριών.


 Πράγματι τα τεχνητά μέχρι 10-11 εκατοστά μάξιμουμ είναι ότι πιο κοντινό στο μικρό σαρδελάκι, κεφαλοπουλάκι, αθερινούλα και γενικά τον γόνο που κυκλοφορεί στην ακτογραμμή και γίνεται λεία των ψαριών που κυνηγάμε.


Λόγω του μικρού μεγέθους και των λίγων γραμμαρίων των τεχνητών αυτών θα πρέπει και ο εξοπλισμός μας να είναι ανάλογος. Έτσι καλάμια τύπου 10-40 κλπ δεν έχουν θέση εδώ. Αντιθέτως καλάμια με c.w max τα 25 γραμμάρια, μοτεράκια μέχρι 2500 γεμισμένα με ψιλό νήμα από PE 0.8 - PE 1.2 και fluorocarbon παράμαλλα έως 0.25 mm είναι τα ιδανικά. Καλάμια  για σιλικόνες κάνουν επίσης μια χαρά την δουλειά τους, ενώ υπάρχουν στο εμπόριο και ακόμα πιο light σύνολα εξοπλισμών τα οποία είναι ακόμα πιο εξειδικευμένα,  για την λεγόμενη όμως τεχνική LRF (Light Rock Fishing) που είναι μια άλλη κατηγορία από μόνη της.



Μπορούμε να ψαρεύουμε με μικρά τεχνητά καθ' όλη την διάρκεια του έτους με πιο αποδοτικούς μήνες συνήθως τους θερινούς, αφού τότε είναι που τεράστια κοπάδια μικρόψαρων κατακλύζουν τις ακτές μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται τα μικρά τεχνητά πιο "οικεία" στα μάτια των αρπαχτικών ψαριών. Ένας άλλος λόγος είναι ότι  εφόσον τα ψάρια είναι χορτάτα δεν μπαίνουν στην διαδικασία να κυνηγήσουν κάτι μεγαλύτερο και να σπαταλήσουν περισσότερη ενέργεια.



Ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να μας περιορίσει είναι το μέγεθος και το είδος των ψαριών που θα κυκλοφορούν στο σημείο που θα ψαρέψουμε. Η αλήθεια είναι ότι ένα λαυράκι 5 κιλών η και παραπάνω με τον κατάλληλο χειρισμό απο τον ψαρά βγαίνει έξω ακόμα και με πολύ ψιλά εργαλεία. Τι γίνεται όμως αν ξέρουμε ότι στην περιοχή γυρνάνε μεγάλα ψάρια με δόντια όπως λούτσοι και γοφάρια? Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα μιας και θα πρέπει είτε να βάλουμε σύρμα το οποίο θα επηρεάσει κατά πολύ την πλεύση του τεχνητού είτε αναγκαστικά θα πάμε σε κάποιο μεγαλύτερο τεχνητό ούτως ώστε να μην καταφέρνουν να το βάλουν όλο στο στόμα και να τραυματίσουν ή να κόψουν το παράμαλλο.


Τα δόντια του λούτσου δεν αστειέυονται

Τέλος να αναφέρω ότι το μοναδικό ίσως μειονέκτημα των μικρών τεχνητών, είναι ότι τα περισσότερα έχουν μικρό βάρος με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα ψαρέψουμε ως επί το πλείστον μόνο με ήρεμες καιρικές συνθήκες.
Αξίζει όμως να τους δίνετε ευκαιρίες όταν βλέπετε ότι τα ψάρια δεν δείχνουν ενδιαφέρον για όλα τα υπόλοιπα τεχνητά σας γιατί μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Καλές εξορμίσεις σε όλους.





Του Γιάννη Καποδίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου