Υπάρχουν φορές που τα ψάρια δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το μπικατίνι. Που τρώνε τόσο μίζερα και πονηρά, σε σημείο να "παίζουν" μαζί μας. Δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε μιας και η λύση μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα πόδια μας και να είναι όλα αυτά τα "ξεχωριστά" δολώματα που θα κάνουν την διαφορά.
Όλα αυτά τα "ξεχωριστά" δολώματα δεν είναι τίποτα άλλο απο την γαρίδα, την παπαλίνα, τον κοκοβιό, το κεφαλοπουλάκι αλλά και το μικρό σκαρτσίνι. Η αναζήτηση τους κυρίως στα λιμάνια είναι πολύ εύκολη και το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μια απόχη με μικρά μάτια και έναν δυνατό φακό.
Προσοχή στη δόλωση της γαρίδας |
Όσον αφορά τον εξοπλισμό μας, για τα συγκεκριμένα δολώματα θα πρέπει να βάλουμε πιο μεγάλο αλλά και πιο χοντρό αγκίστρι ανάλογα πάντα με το μέγεθος του ζωντανού μας. Συνήθως αγκίστρια απο 6-10 νούμερο (ανάλογα την εταιρεία) είναι μια χαρά. Επίσης καλό θα ήταν να ανέβουμε σε διάμετρο μάνας πχ σε 0,20 και σε παράμαλλο πχ 0,18 γιατί τις περισσότερες φορές θα έχουμε να κάνουμε με μεγάλους αντιπάλους.
Βέβαια αν έχουμε ένα αρκετά μαλακό και παραβολικό καλάμι μπορούμε να κατέβουμε σε νούμερα διαμέτρων.
Τέλος θα πρέπει να προσέξουμε και τον φελλό μας. Θα κοιτάξουμε το αναγραφόμενο βάρος ερματίσματος να είναι σχετικά μεγάλο ώστε να κρατά όσο το δυνατόν το φελλό μας στην επιφάνεια για να είναι ορατός. Αυτό εξαρτάται πάλι από το μέγεθος του ζωντανού μας.
Εδώ ανεξάρτητα το βάθος που θα έχει το μέρος που ψαρεύουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μια σταθερή αρματωσιά όπου θα ψαρεύει ψηλά, σχεδόν αφρό με στόχο τα μεγάλα μελανούρια, τα λαυράκια, τις λίτσες κλπ αλλά και μια συρόμενη ώστε να δοκιμάσουμε μεσόνερα η ακόμα πιο χαμηλά με στόχο όλα τα παραπάνω συν τις τσιπούρες, τους σαργούς, τα λυθρίνια κλπ.
Συνήθως ανάλογα το βάθος και το δόλωμα που θα ψαρέψουμε στοχεύουμε και στα ανάλογα ψάρια χωρίς να αποκλείονται φυσικά και οι εξαιρέσεις. Ένα στάνταρ βάθος που μπορούμε να ψαρέψουμε απευθυνόμενοι σε όλα τα ψάρια είναι συνήθως γύρω στους 50 πόντους με 1 μέτρο απο τον βυθό.
Τσιπούρα με ζωντανή γαρίδα |
Αγαπημένο δόλωμα για το λαυράκι αποτελεί η γαρίδα, η παπαλίνα και ο κοκοβιός ενώ για την τσιπούρα η γαρίδα και το σκαρτσίνι. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κόκκινο καραβιδάκι που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Του Γιάννη Καποδίστρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου