a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ζαργάνες με Spinning



Μιλώντας για το ψάρεμα της ζαργάνας, στους περισσότερους έρχεται στο μυαλό ο κλασικός τρόπος ψαρέματος της, ο οποίος δεν είναι άλλος από την συρτή με μια μπομπάρδα, μακρύ παράμαλλο και για δόλωμα ακροβάτη ή φιλετάκι από σαρδέλα ή ακόμα και από την ίδια την ζαργάνα.
Ένας εξίσου όμως αποτελεσματικός και συνάμα διασκεδαστικός τρόπος ψαρέματός της είναι και με την τεχνική του spinning.

Τα πλανάκια δουλεύουν εξαιρετικά

  Η ζαργάνα ανήκει στα ψάρια με έντονη επιθετικότητα, που δεν θα διστάσει να επιτεθεί ακόμη και σε ψάρια του είδους της αφου είναι γνωστό ότι έχει τάσεις κανιβαλισμού. Επίσης, παρά το μέγεθος της έχει αρκετή δύναμη προσφέροντας πολύ ωραία μάχη με έντονη αντίσταση αφού έχει την δυνατότητα να κινείται και προς τα πίσω. Αν τώρα μέσα σε όλα αυτα προσθέσουμε και έναν ελαφρύ εξοπλισμό spinning, τότε καταλαβαίνετε για το πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει μια ψαρευτική μας εξόρμηση.


Όσον αφορά το κομμάτι του εξοπλισμού θα χρειαστούμε καλάμια με μήκος 2.40 εως 2.70 μέτρα και c.w max 30 γραμμάρια καθώς και μηχανισμούς 1500 εως 2500 γεμισμένους με ψιλό νήμα για καλύτερες βολές, αμεσότητα στο κάρφωμα αλλά και για καλύτερο χειρισμό των τεχνητών. Το παράμαλλο μας θα πρέπει να είναι μακρύ περίπου 1 μέτρο και fluorocarbon, όχι τόσο για να μην το βλέπουν όσο για την αντοχή που έχει στα γδαρσίματα. Η ζαργάνα μόλις αντιληφθεί ότι την έχει "πατήσει" ξεκινάει να τινάζει το κεφάλι της δεξία και αριστερά προκειμένου να ελευθερωθεί με αποτέλεσμα να μπλέκεται το παράμαλλο στη μύτη της και μέσα στο στόμα της που είναι γεμάτο μικρα δοντάκια και να φθείρεται γρήγορα.


Από τεχνητά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά minnows, μικρά vibrations, πλανάκια, κουταλάκια αλλά και μικρές σιλικόνες με κάποια μολυβοκεφαλή. Οι φυσικοί χρωματισμοί αλλά και οι λευκοί κάνουν την διάφορα χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και κάποιον πιο παρδαλό.


Ποικιλία στα τεχνητά για καλύτερα αποτελέσματα

Τα συμπεράσματα που έχω βγάλει για το συγκεκριμένο ψάρι με αυτή την τεχνική είναι δύο. Πρώτον είναι ότι τα ψάρια συνηθίζουν γρήγορα τα τεχνητά μας, οπότε χρειάζεται να τα αλλάζουμε αρκετά συχνά και δεύτερον τα τινάγματα στα πλανάκια, τις σιλικόνες και τα κουταλάκια να γίνονται με αργό ρυθμό. Έτσι και αλλιώς με ζαργάνες έχουμε να κάνουμε.... Για τα minnows εναλλαγές στην ταχύτητα και τινάγματα είναι ο ιδανικός τρόπος ανάκτησης.
Τέλος να πω ότι υπάρχουν και φορές που θα χτυπήσουν και ζαργάνες σεβαστού μεγέθους χαρίζοντας σας ωραίες στιγμές γεμάτες αδρεναλίνη. Οπότε δοκιμάστε το!!!!

Ζαργάνα σε max rap 13cm


Του Γιάννη Καποδίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου