a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ψαρεύοντας με popper



Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία τεχνητών δολωμάτων με πολλούς και αρκετά φανατικούς υποστηρικτές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανήκουν στα surface τεχνητά, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν του θηρευτές ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις.
Φυσικά αναφέρομαι στα popper, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία τεχνητών, αφού με την πρώτη ματιά δεν θυμίζουν κάποιον θαλάσσιο οργανισμό. Τα popper όμως είναι επίτηδες έτσι σχεδιασμένα ούτως ώστε να προκαλούν τα αρπακτικά, όχι με την αληθοφανή τους μορφή και πλεύση όπως κάνουν τα minnows για παράδειγμα αλλά με τον σαματά που προκαλούν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η επίθεση στον αφρό είναι μοναδική

Στο συγκεκριμένο είδος ψαρέματος έχουμε μια καλή και μόνιμη οπτική εικόνα του τεχνητού μας από την στιγμή που θα πέσει στο νερό μέχρι και που θα έρθει κοντά μας. Γι αυτό το λόγο είναι και από τα λίγα είδη ψαρεμάτων που σε κρατάνε σε μια μόνιμη εγρήγορση.
Τα ψάρια που στοχεύουμε να πιάσουμε με τον συγκεκριμένο τύπο τεχνητών είναι κυρίως τα αφρόψαρα όπως οι λίτσες, οι κυνηγοί, τα λαυράκια, τα τονάκια, τα μαγιάτικα αλλά και ψάρια που δραστηριοποιούνται και στα χαμηλότερα στρώματα του νερού όπως οι λούτσοι.

Οι κυνηγοί δεν λένε όχι στα popper

Αναμφισβήτητα όμως το ψάρεμα με popper στη χώρα μας έχει συνδεθεί με τα γοφάρια, αφού το συγκεκριμένο ψάρι στην κυριολεξία δεν χάνει στιγμή να επιτεθεί αν πέσει στην αντίληψή του κάτι το οποίο προκαλεί τόσες δονήσεις, θόρυβο και απόνερα στην επιφάνεια.


Στο εμπόριο κυκλοφορούν popper απο μόλις 2.5 περίπου γραμμάρια μέχρι τερατώδη poppers 200+ γραμμαρίων σε πολλά σχέδια και χρώματα.
Το βασικό τους όμως κοινό γνώρισμα είναι ένα και δεν είναι άλλο απο το μεγάλο και κοίλο στόμα τους το οποίο ευθύνεται για όλον αυτό το σαματά στην επιφάνεια του νερού.
Λόγω του σχήματός και του βάρους τους όπου πολλές φορές είναι σχετικά μεγάλο, βγάζουν καταπληκτικές βολές ακόμα και σε κόντρα άνεμο. Ακόμη κάποια περιέχουν εσωτερικά και μπίλιες για επιπλέον θόρυβο.

Χαρακτηριστικό το κοίλο στόμα τους

Δουλεύοντας ένα popper μπορεί να πάρουμε χτύπημα για δύο λόγους. Είτε γιατί ο θηρευτής πεινάει είτε γιατί θα θέλει να διώξει απο την περιοχή που κυνηγάει αυτόν που "του χαλάει τα σχέδια". Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί πολλές φορές να πάρουμε ψάρι το οποίο θα έχει καρφωθεί απο την ράχη, απο εξωτερικά του στόματος κλπ. Αξίζει να αναφέρω ότι η εικόνα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος τις περισσότερες φορές είναι απερίγραπτη, αφού τα ψάρια χτυπάνε το popper με τόση μανία που στην κυριολεξία πετάγονται έξω απ το νερό.
 Ένα popper μπορούμε να το δουλέψουμε με συνεχόμενα τινάγματα προς όλες τις κατευθύνσεις, με λιγότερα τινάγματα και παύσεις όπως επίσης και με απλή αλλά σχετικά γρήγορη ανάκτηση.


Στο θέμα του εξοπλισμού τώρα, θα χρειαστούν καλάμια με γρήγορη δράση κορυφής fast ή extra fast με μεγάλο c.w για να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα. Πολλοί που ασχολούνται με το Shore Jigging χρησιμοποιούν και τα καλάμια για την τεχνική αυτή τα οποία δουλεύουν τα popper εξίσου καλα με λίγη όμως προσαρμογή κατα τον χειρισμό τους. Μοτεράκια δυνατά 3000 και πάνω γεμάτα με νήμα είναι μονόδρομος. Όχι ότι τα 2500 δεν κάνουν, απλά αν πάμε μόνο για το συγκεκριμένο ψάρεμα θα χρειαστούμε αρκετά μέτρα νήμα μιας και οι βολές με ευνοικό άνεμο μπορει να ξεπερνούν και τα 80 μέτρα.

Ακόμα και με τέτοιους καιρούς ψαρεύουμε άνετα με popper

Τα popper μπορούμε να τα δουλέψουμε τόσο μέρα όσο και νύχτα με αποδοτικότερες ώρες τις πρωινές. Όσον αφορά τις βραδυνές μας εξορμίσεις τα φωταγωγημένα σημεία ενδείκνυνται περισσότερο για ψάρεμα με τα συγκεκριμένα τεχνητά. Λαυράκια και γοφάρια είναι αυτά που θα μας τιμήσουν κυρίως το βράδυ.


Τέλος να αναφέρω ότι τους μήνες που διανύουμε μέχρι και αρχές Νοέμβρη, αξίζει να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα τεχνητά αυτά, αφού αρχίζουν να γυαλώνουν μαζί με τον γόνο και πολλά αρπακτικά που μπορούν να μας χαρίσουν μεγάλες συγκινήσεις.
Καλές εξορμίσεις σε όλους.


Του Γιάννη Καποδίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου