a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ξεκινώντας το Spinning



Spinning.....Μια τεχνική ψαρέματος που γνωρίζει μεγάλη άνθιση αρκετά πλέον χρόνια στην Ελλάδα με φανατικούς οπαδούς αλλά και με ορκισμένους εχθρούς μιας και είναι μια ιδιαίτερη και αρκετά απαιτητική τεχνική.
Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πάμπολλα άρθρα σε περιοδικά και όχι μόνο σχετικά με το πως να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόληση του με το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος. Παρόλα αυτά όμως εξακολουθώ να λαμβάνω ερωτήσεις στο κανάλι μου στο Υoutube καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φίλους σχετικά με το τι καλάμι να επιλέξουν και τι μηχανισμό, με τι θα τον γεμίσουν (πετονιά ή νήμα) καθώς επίσης τι τεχνητά να επιλέξουν για αρχή.
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το Spinning δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ελαφρύ σετ ψαρέματος (σχετικά πάντα με άλλες τεχνικές) και 5 με 10 τεχνητά. Γενικά, αυτή είναι εν μέρη η βασική ιδέα αλλά παρακάτω θα δείτε ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και για αυτό το λόγο θα προσπαθήσω και εγώ με την σειρά μου να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα και να βοηθήσω όσο μπορώ τους ανερχόμενους Spinners.


Τι καλάμι να επιλέξω?




Στην αγορά υπάρχουν πολλών ειδών καλάμια Spinning με διαφορετικές προδιαγραφές το κάθε ένα. Καλάμια τηλεσκοπικά αλλά και δίσπαστα, καλάμια με διαφορετικά μήκη, με διαφορετικά casting weight (βάρος πετάγματος τεχνητού) καθώς και με διαφορετικό action (δράση - συμπεριφορά καλαμιού). Με όλα αυτά, κάποιος που θέλει να κάνει μια αρχή χάνει τον μπούσουλα και όχι άδικα. Ο λόγος όλου αυτού είναι διότι οι απαιτήσεις του κάθε Spinner ανάλογα τα ψάρια που στοχεύει και τα μέρη που επιλέγει να ψαρέψει διαφέρουν. Δεν γίνεται ένα καλάμι να συμπεριφέρεται για παράδειγμα το ίδιο καλά στην αναμέτρηση με ένα κοκκάλι αλλά και με ένα γοφάρι ή ακόμα δεν μπορεί ένα καλάμι να πετάει και να δουλεύει το ίδιο καλά τεχνητά των 5-10γρ αλλά και τεχνητά των 25-30γρ.
Τα τηλεσκοπικά καλάμια παίρνουν μεγαλύτερες παραβολές από τα δίσπαστα στις βολές αλλά και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με κάποιο ψάρι συγχωρώντας κάποια τυχών λάθη που κάνει ένας νέος Spinner και γενικά είναι πιο εύκολα στη μεταφορά τους. Από την άλλη ένα δίσπαστο καλάμι έχει πιο πολύ δύναμη σε σχέση με ένα τηλεσκοπικό, είναι πιο άκαμπτο και γενικά έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής για αυτό το λόγο και είναι ακριβότερα στην πλειοψηφία τους από τα τηλεσκοπικά.


  

Όσον αφορά το Casting Weight , υπάρχουν καλάμια που πετάνε από 0.5γρ μέχρι 40+ γρ  τεχνητά . Γενικά, καλάμια με c.w για παράδειγμα τα 5-25γρ απευθύνονται σε μικρού και μεσαίου μεγέθους ψάρια όπως τα κοκκάλια και τα λαυράκια και καλάμια με c.w τα 10-40γρ ή 15-50γρ απευθύνονται τόσο σε μεγαλύτερου μεγέθους ψάρια όσο και στα πιο μαχητικά είδη όπως είναι τα γοφάρια, οι παλαμίδες, οι λούτσοι, οι λίτσες κλπ. Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμα καλάμια με διαφορετικά c.w από αυτά που προανέφερα όπου ανήκουν στις υποκατηγορίες του Spinning (Light, Medium, Heavy κ.α). Βέβαια αυτό δεν είναι κανόνας μιας και μπορούν να βγούν ψάρια μεγάλα με καλάμια με μικρό c.w και με μικρά σε μέγεθος τεχνητά αλλά αυτό είναι θέμα εμπειρίας ως επί το πλείστον. 


Ψάρια που βγήκαν με ελαφρύ σετ και σιλικόνη 10 γραμμαρίων.
 

Στο θέμα του Αction τώρα.....Με τον όρο Αction εννοούμε την δράση κορυφής του κάθε καλαμιού. Υπάρχουν καλάμια Regular τα λεγόμενα παραβολικά αλλά και τα Fast τα οποία είναι πιο νευρικά. Φυσικά και αυτά έχουν τις υποκατηγορίες τους για παράδειγμα ένα καλάμι να είναι regular - fast. Τα regular καλάμια δουλεύουν καλύτερα σε πιο ήρεμες καιρικές συνθήκες και με αργές ή μέτριες ανακτήσεις τεχνητών. Tα fast από την άλλη βγάζουν καλύτερες βολές με δύσκολους καιρούς και δουλεύουν καλύτερα τεχνητά σε γρήγορες ταχύτητες ανάκτησης καθώς και σε τεχνικές που απαιτούν τινάγματα στο τεχνητό με το καλάμι.
Το μήκος του καλαμιού παίζει ρόλο στην απόσταση βολής αλλά και στα μέρη στα οποία συνηθίζει να ψαρεύει κάποιος. Υπάρχουν καλάμια με μήκη από 1.80μ έως και 3.30μ. Για παράδειγμα κάποιος που του αρέσει να ψαρεύει σε παραλίες που ως επί το πλείστον θέλει μακριές βολές ,θα τον βολέψει ένα καλάμι από 2.70μ και πάνω. Αντίθετα, κάποιος που συνηθίζει να ψαρεύει σε λιμάνια θα τον βολέψει ένα καλάμι από 2.40μ και κάτω. 



Τα μακρύτερα σε μήκος καλάμια ενδείκνυνται για παραλία.


Κατά τη γνώμη μου κάποιος που ξεκινάει τώρα το Spinning καλό θα ήταν να πάρει κάποιο καλάμι που να είναι all around δηλαδή λίγο απ όλα. Ένα καλάμι δίσπαστο με μήκος 2.40 – 2.70μ, με action regular-fast και με c.w 7-35γρ η 10-30γρ η 10 -40γρ πιστεύω είναι ιδανικό για τις περισσότερες των περιστάσεων.


Επιλογή μηχανισμού




Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα μιας και το κυριότερο που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι το μέγεθος του μηχανισμού και αυτό διότι όσο πιο μεγάλη είναι η μπομπίνα και το σώμα του μηχανισμού τόσο αυξάνεται το βάρος με αποτέλεσμα να κουράζει στο χέρι μετά από 2 και 3 ώρες ψαρέματος. Στο εμπόριο οι συνηθέστεροι μηχανισμοί για την τεχνική του Spinning είναι μεγέθους από 2000 έως 3000. Καλάμια με c.w μέχρι 30γρ συνδυάζονται καλύτερα με μηχανισμούς 2000 με 2500. Καλάμια με c.w 40γρ και πάνω συνδυάζονται καλύτερα με μηχανισμούς 3000. Βέβαια και εδώ δεν είναι απόλυτα τα πράγματα μιας και οι μηχανισμοί από εταιρεία σε εταιρεία αλλάζουν ως προς το μέγεθος της μπομπίνας ακόμη και αν είναι ίδιου μεγέθους. Επίσης, πολλές εταιρείες για να γλιτώσουν το παραπάνω βάρος βγάζουν μηχανισμούς με μεγάλες μπομπίνες σε πιο μικρά σώματα. Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση να βρείτε μηχανισμό μεγέθους 3000 που να ζυγίζει όσο ένας 2500. Όσον αφορά τα φρένα στους μηχανισμούς, υπάρχουν αυτοί που έχουν τα φρένα μπροστά και αυτοί που τα έχουν πίσω. Εδώ θα επιλέξει κάποιος ότι πιστεύει ότι θα τον βολέψει περισσότερο. Γνώμη μου είναι πάντως ότι οι μηχανισμοί που έχουν τα φρένα μπροστά είναι πιο ανθεκτικοί και πολύ πιο εύκολοι στη συντήρησή τους.
Τέλος πιστεύω ότι ένας μηχανισμός 2500 ή ένας 3000 (με μικρό σώμα) είναι ιδανικός για αρχή και όχι μόνο μιας και δένει καλά με τα περισσότερα καλάμια. Δώστε βάση στα χαρακτηριστικά του κάθε μηχανισμού και επιλέξτε ανάλογα.



Πετονιά η νήμα?




Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι επιλέγουν νήμα για τους μηχανισμούς τους και όχι άδικα μιας και έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι ότι έχει μεγαλύτερη αντοχή από μια πετονιά αντίστοιχης διαμέτρου και σχεδόν μηδενική ελαστικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη αίσθηση του τεχνητού στο καλάμι μας ειδικά όταν ψαρεύομε με δύσκολες καιρικές συνθήκες η όταν το τεχνητό μας βρίσκεται αρκετά βαθιά αλλά και άμεσο κάρφωμα την στιγμή της επίθεσης κάποιου ψαριού. Από την άλλη στα μειονεκτήματά του είναι ότι λόγω του υλικού κατασκευής του υπάρχει ο κίνδυνος να μας παρουσιαστούν τούφες κατά την βολή αν δεν προσέξουμε καθώς επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση επαφής του σε κάποια αιχμηρή επιφάνεια οι περισσότερες πιθανότητες είναι να κοπεί. Όσον αφορά την πετονιά, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει μεγαλύτερη αντοχή στην τριβή και μεγαλύτερη ελαστικότητα η οποία συγχωρεί τυχόν λάθη. Ακόμη είναι φθηνότερη στην τιμή και δεν χρειάζεται η προσθήκη παράμαλλου στην αρματωσιά μας μιας και δεν είναι τόσο ορατή στα μάτια των ψαριών όσο το νήμα.
Η διάμετρος της πετονιάς μετριέται σε mm όπως και η διάμετρος του νήματος εκτός και αν είναι νήμα που θα το έχουμε αγοράσει από κάποιο ιαπωνικό site όπου η διάμετρος του θα αναφέρεται στην ιαπωνική μέτρηση PE. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πίνακες που αναφέρονται στην κλίμακα PE ώστε να μπορεί ο καθένας να επιλέξει τη διάμετρο νήματος που επιθυμεί.
Γενικά, αν επιλέξουμε πετονιά μια καλή διάμετρος είναι τα 0.25mm και αν επιλέξουμε νήμα τα 0.14 - 0.18mm εκτός και αν είναι μετρημένο σε PE όπου θα επιλέξουμε 0.8 - 1.2 PE αντίστοιχα.


Τι τεχνητά να πάρω?


Ποικιλία σε τύπους και μεγέθη τεχνητών είναι το κλειδί της επιτυχίας


Είναι ίσως η συνηθέστερη ερώτηση που δέχομαι από τους νέους Spinners. Πιστεύουν, αν τους πω για παράδειγμα ότι πάρε το "χ " τεχνητό θα τους αποδώσει σίγουρα και δεν θα πάνε τα χρήματα τους πεταμένα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και θα γίνω για άλλη μια φορά γραφικός διότι όπως έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές μαγικά τεχνητά δεν υπάρχουν.  Στο κάθε μέρος τα ψάρια μπορεί να συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά και να δραστηριοποιούνται διαφορετικές ώρες της ημέρας. Με λίγα λόγια κάποια τεχνητά που δουλεύουν στα μέρη μου δεν σημαίνει ότι θα δουλεύουν και κάπου αλλου. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός να αφιερώσει χρόνο και να πειραματιστεί σε διαφορετικά μέρη και διαφορετικές ώρες προκειμένου να έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Τα τεχνητά έχουν και αυτά τις κατηγορίες τους και είναι ένα ξεχωριστό άρθρο από μόνα τους γι αυτό θα αναφερθώ πιο πολύ γενικά σε αυτά . Χονδρικά όσον αφορά τα σκληρά τεχνητά, είναι τα τεχνητά επιφανείας (τα λεγόμενα Surface), τα τεχνητά που κατεβαίνουν λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (που είναι και τα συνηθέστερα που κυκλοφορούν) και τα βυθιζόμενα (τα λεγόμενα Sinking). Φυσικά υπάρχουν και οι σιλικόνες που και εκεί υπάρχει τεράστια γκάμα τόσο σε χρώματα όσο και σε τύπους. Κατά τη γνώμη μου κάποιος που θέλει να κάνει μια αρχή είναι να πάρει 3-4 κλασικά σκληρά τεχνητά με γλώσσα (τα λεγόμενα minnows) ανάλογα το c.w του καλαμιού του, σε διαφορετικά χρώματα ώστε να απευθύνεται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και μερικές  σιλικόνες.


Αυτές είναι οι σιλικόνες του Spinning

Όταν αναφέρομαι στις σιλικόνες να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στα κλασικά χελάκια raglou που για να δουλέψουν θα πρέπει να φτιάξουμε αρματωσιά με μπομπάρδα η μολύβι ελιά κλπ γιατί αυτό απλούστατα δεν είναι Spinning. Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούνται στο Spinning είναι αυτές με το τακουνάκι στο τελείωμα της ουράς και αυτές με την διχαλωτή η ίσια ουρά. Οι σιλικόνες αυτές αρματώνονται με τα λεγόμενα Jigheads τα οποία δεν είναι άλλο από μολυβομένα αγκίστρια κάτι σαν τις ζόκες για παράδειγμα. Τα Jigheads δίνουν στις σιλικόνες το απαραίτητο βάρος ώστε να μπορούμε να βγάλουμε βολή και να τις δουλέψουμε στην πορεία χωρίς να χρειαζόμαστε άλλα αξεσουάρ στην αρματωσιά μας. Γενικά έχουν γραφτεί πάμπολλα άρθρα και έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις πάνω στα τεχνητά δολώματα και το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να τα αναζητήσει και να τα μελετήσει.
Αφού λοιπόν εξοπλιστεί κάποιος με μερικά σκληρά τεχνητά και μερικές σιλικόνες το μόνο που έχει κάνει είναι να πάει σε ένα κοντινό λιμανάκι με ήρεμες καιρικές συνθήκες και προπαντός μέρα και να πειραματιστεί με πλεύσεις, ταχύτητες ανάκτησης , βολές και γενικά να αφιερώσει χρόνο. Πιστέψτε με αυτό είναι το καλύτερο σχολείο από όλα. Με τον καιρό και αφού έχει μάθει τα βασικά μπορεί να δοκιμάσει και με άλλους τύπους τεχνητών όπως τα επιφανείας για παράδειγμα που είναι πιο απαιτητικά στο χειρισμό τους.



Προσωπικός πειραματισμός...το καλύτερο σχολείο


Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στo σεβασμό που θα πρέπει να έχουν όλοι προς την θάλασσα προσέχοντας να μην μολύνουν τις ακτογραμμές μας και φροντίζοντας να απελευθερώνουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον ψάρια μικρά σε μέγεθος ώστε να κάνουν και αυτά τον κύκλο τους.


Μικρά σε μέγεθος αλιεύματα επιβάλλεται να απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα


Ελπίζω να κατάφερα να λύσω κάποιες απορίες στους ανερχόμενους Spinners και ζητώ συγνώμη για τον "μπακαλίστικο" τρόπο που προσπάθησα να μεταφέρω κάποιες απόψεις μου σε πολλά σημεία χωρίς σύνθετες ορολογίες, απλά ο σκοπός μου εξ αρχής ήταν να τις μεταδώσω όσο πιο κατανοητά γινόταν.

Καλές εξορμήσεις σε όλους!!!

                                                                                                          

                                                                                                                
 του Γιάννη Καποδίστρια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου